Vánoce v udržitelnějším stylu? Často stačí málo a je to i zdravější
Zdravé bydlení se netýká jen zdravé výstavby, naopak. Můžeme ho promítnout napříč naším životním stylem. A v souvislosti s Vánoci většinu z nás asi napadne hlavně příprava štědrovečerní večeře, pečení cukroví, tradiční jídla na Boží hod a tak dále. Jak udělat Vánoce udržitelnější a zdravější? Tentokrát jsme poprosili o radu společnost Zerowasters, kterou v tomto považujeme za profíka 😊.
Nesmažíte řízky na toxické pánvi?
Na našem trhu existuje nepřeberné množství materiálů, ze kterého si můžete koupit nádobí. Paradoxně ale ne všechny materiály jsou pro lidské tělo vhodné.
Například tolik známý a používaný teflon je řazen mezi věčné chemikálie. Teflonové pánve často obsahují kyselinu perfluoroktanovou (PFOA), což je karcinogenní sloučenina.
Na jednu stranu platí, že teflon se stává nebezpečným až ve chvíli, kdy se přehřeje, což nastává až při teplotě nad 572 °C. To se vám při vaření asi nepovede. Na druhou stranu ale i malé poškození pánve umožňuje přímou migraci chemikálií do jídla.
Pokud chcete mít jistotu, že nebudete o Vánocích servírovat řízky s překvapením, doporučuje se používat pánve z litiny. Ty jsou sázkou na jistotu. Dokonce u nich stačí použít jen malé množství tuku. Ještě lepší nepřilnavé vlastnosti pak má smaltovaná litina.
Mezi další bezpečné alternativy patří nerezová nebo uhlíková ocel v potravinářské kvalitě, která neobsahuje stopy niklu a chromu. Případně celokeramické nádobí, které je ale vhodné spíše pro pomalé techniky vaření a pro jídla, která se zapékají.
Pečete na Vánoce bábovku? A mohli bychom vidět formu?
Velmi oblíbenými formami na pečení jsou ty silikonové. Skvěle se z nich všechno vyklápí, dobře se vymazávají i myjí. Silikon je také skvělý v tom, že toho opravdu hodně vydrží. Bohužel ale v současné době neexistují dostatečné a dostatečně kvalitní studie o jeho bezpečnosti. Ze silikonových výrobků se mohou uvolňovat tzv. siloxany a jejich přítomnost a účinky na lidský organismus nejsou zatím zcela probádané.
Podobně je to bohužel i s pečicím papírem. I ten obsahuje silikony, které mohou být potenciálně nebezpečné. Jak to? Nanáší se na něj při výrobě, aby byl papír nepřilnavý. A ani tolik oblíbený alobal není úplně ideální. Uvolňuje se z něj do potravin hliník, který se následně dostává do organismu. I tady se však dá beze všeho obejít. Na pečení se skvěle hodí keramické nádobí. Takové už často používaly i naše babičky. Vzpomínáte, když jste jako děti vymazávaly formu?
Nesnědené jídlo uchovejte. Ale jak?
Na Vánoce většinou všichni vaříme jídla spíše více než méně. Není tak výjimkou, že dost jídla zbyde. V duchu udržitelnosti a neplýtvání je jen logické, že co se ten den nesní, uschová se třeba na zítřek. Ideální je však uchovávat jídlo ve skleněných dózách místo v plastových. Proč?
V souvislosti s plastovými krabičkami se už delší dobu mluví o mikroplastech, které se z nich uvolňují a hromadí se v organismu. A nemusí to být jen případ levných výrobků dovezených přes půl světa. I známí výrobci, kteří dodržují legislativu a nepřidávají do výrobků zakázané nebezpečné látky, mohou nabízet rizikové výrobky. A to zejména kvůli využívání neověřených recyklátů nebo prosté absenci testování.
Pro skladování potravin jsou tak ideální nádoby ze skla nebo třeba z glazované keramiky s glazurou určenou pro styk s potravinami. V rámci každé domácnosti většinou stačí 3 krabičky na alespoň základní uchovávání potravin. I skleněné a keramické nádoby přitom nabízí i každý větší supermarket. V rámci předvánočních nákupů můžete prozkoumat možnosti a kdo ví? Třeba do nového roku vykročíte udržitelněji a zdravěji!
Co se děje kolem nás