Jíst či nejíst? Aneb věda za dlouhověkostí

Jíst pochopitelně musíme 🙂 ale co jíst a v jaké míře, na to už se názory liší. Na Okinawě stojí jídelníček na sacharidech, maso má v jídelníčku jen 5% podíl. A zdá se, že je to klíč k dlouhověkosti místních. Znamená to ale, že maso je špatné a abyste žili dlouho a zdravě, měli byste si místo plátku masa dát na oběd v kantýně salát a bulgur? Rozhodně ne a podporují to i vědecké výzkumy.
Studie z University of Adelaide zkoumala zdravotní účinky masa na lidský organismus ve více než 170 zemích světa (takže prakticky skoro všude 🙂 ) a přišla na to, že spotřeba masa koreluje s vyšší očekávanou délkou života. A naopak větší spotřeba plodin ne. Co to znamená? Že maso je pro delší délku dožití klíčové, zatímco obilí a hlízy nejsou. Pamatujete, jak vám babička jako dětem říkala „Maso, hlavně sněz na obědě to maso.“? V mase je přece síla, říkávalo se. Nic se ale nemá přehánět. A někteří milovníci masa si možná tato babiččiny slova vzali k srdci až moc.
Na druhé straně spektra totiž najdeme příznivce carnivore diety, kteří tvrdí, že dodržování jejích zásad může vést ke zlepšení zdravotních problémů, například různých zánětů, problémům s trávením a také – že je velmi účinná na hubnutí. Příznivci carnivore jedí primárně maso, ryby, vnitřnosti, vejce a mléčné produkty. A to je vše. Zelenina, ovoce a hlavně cukr jsou v tomto případě zapovězená slova. Hlavním argumentem je fakt, že v období pravěku se přece lidé také stravovali primárně živočišnými produkty. Což je pravda. Ale pravda je i to, že v období paleolitu byl čtyřicetiletý člověk už stařešinou :-).
Při nadměrné konzumaci masa se může dostavit opačný efekt. Zrychlí se buněčné stárnutí a poklesne fyziologická funkce v buňkách i tělesných tkáních. To se samozřejmě děje i přirozeně s tím, jak stárneme. Čistě živočišná strava ale tomuto procesu může ještě pořádně dupnout na plyn.
Obecně platí, že místo extrémních restriktivních diet má na dlouhověkost a dobré zdraví nejlepší vliv vyvážená strava. Tedy mít jídelníček bohatý na dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. A ideálně všechny tyto složky přijímat přirozeně ze stravy a ne z různých doplňků a náhražek nebo z prefabrikátů. Čerstvé suroviny budou pro tělo vždycky přínosnější než kupovaná hotovka.
Balanc ale každý vidíme v něčem jiném a střet těchto přístupů je často jablkem sváru. A tak až vaše kolegyně příště vytáhne perfektně připravený a vyvážený oběd s nějakou super poučnou průpovídkou, nevyčítejte si, že vy jste si ten den stihli akorát koupit bagetu cestou do práce poté, co jste zaspali. Vybalancujete to třeba zítra, život je přece běh na dlouhou trať 🙂
Co se děje kolem nás